Saturday, 7 November 2020

Arithmetic Progression (AP) Class 10

Click here to download pdf

1. The nth term of an A.P. is given by an = 3 + 4n. The common difference is
(a) 7
(b) 3
(c) 4
(d) 1

2. If p, q, r and s are in A.P. then r - q is
(a) s - p
(b) s - q
(c) s - r
(d) none of these

3.If the sum of three numbers in an A.P. is 9 and their product is 24, then numbers are
(a) 2, 4, 6
(b) 1, 5, 3
(c) 2, 8, 4
(d) 2, 3, 4

4. The (n - 1)th term of an A.P. is given by 7,12,17, 22,... is
(a) 5n + 2
(b) 5n + 3
(c) 5n - 5
(d) 5n - 3

5. The nth term of an A.P. 5, 2, -1, -4, -7 ... is
(a) 2n + 5
(b) 2n - 5
(c) 8 - 3n
(d) 3n - 8

6. Find the sum of 12 terms of an A.P. whose nth term is given by an = 3n + 4
(a) 262
(b) 272
(c) 282
(d) 292

7. The sum of all two digit odd numbers is
(a) 2575
(b) 2475
(c) 2524
(d) 2425

8.If 2x, x + 10, 3x + 2 are in A.P., then x is equal to
(a) 0
(b) 2
(c) 4
(d) 6

9.The sum of all odd integers between 2 and 100 divisible by 3 is
(a) 17
(b) 867
(c) 876
(d) 786

10.If the numbers a, b, c, d, e form an A.P., then the value of a - 4b + 6c - 4d + e is
(a) 0
(b) 1
(c) -1
(d) 2

11. If 7 times the 7th term of an A.P. is equal to 11 times its 11th term, then 18th term is
(a) 18
(b) 9
(c) 77
(d) 0

12.  If p, q, r are in AP, then p3 + r3 - 8q3 is equal to
(a) 4pqr
(b) -6pqr
(c) 2pqr
(d) 8pqr

13. Two APs have the same common difference. . The first term of one of these is -1 and that of the other is -8. Then the difference between their 4th terms is 
(a) -1
(b) -8
(c) 7
(d) -9

14. In an AP, if d = -2, n = 5 and an = 0, the value of a is
(a) 10
(b) 5
(c) -8
(d) 8

15.An AP consists of 31 terms. If its 16th term is m, then sum of all the terms of this AP is
(a) 16 m
(b) 47 m
(c) 31 m
(d) 52 m

Friday, 6 November 2020

Triangles @2

 Click here to download pdf


VIEW ANSWERS

Triangles


1. If the triangle's sides are a base that is 10 inches, a height that is 4 inches, and the other side that is

 5 inches, what is the area of that triangle?


2. A right triangle has an angle measuring 38 degrees. Which is the degree measure of another angle of 

this triangle?


3.One angle of the triangle is 85^{\circ} and the other two angles are in the ratio 8 :11Find the measures of each of the unknown angles.

4.Three angles of a triangle measures (2x)^{\circ}, (4x-7)^{\circ} \ and\  (5x-11)^{\circ}.  Find the value of x and the measures of all the angles.

5.In \Delta ABC, \angle A=3\ \angle B=6 \ \angle C . Find the angles of the triangle.

6.Using the information given in the adjoining figure, find the value of x \ and\  y.P12







7. In the adjoining figure, DCBE is a straight line, \angle ABD=135^{\circ} \ and\  \angle ACE=125^{\circ}.

 Find \angle BAC.

P13

Wednesday, 4 November 2020

CBSE Maths 2020-2021Standard Model Paper

 Click here to download the pdf for CBSE Maths 2020-2021Standard Model Paper

Class 7,8 _ Algebra

 Algebra


Click here to download





Class 9,10 _ Polynomials


Polynomials


1.The zeroes of x2–2x –8 are:

 

(a)(2,-4)

(b)(4,-2)

(c)(-2,-2)

(d)(-4,-4)


Answer: (b)

Explanation: x2–2x –8 = x2–4x + 2x –8

= x(x–4)+2(x–4)

= (x-4)(x+2)

Therefore, x = 4, -2.

2. What is the quadratic polynomial whose sum and the product of zeroes is √2, ⅓ respectively?

(a)3x2-3√2x+1

(b)3x2+3√2x+1

(c)3x2+3√2x-1

(d)None of the above

Answer: (a)

Explanation: Sum of zeroes = α + β =√2

Product of zeroes = α β = 1/3

∴ If α and β are zeroes of any quadratic polynomial, then the polynomial is;

x2–(α+β)x +αβ

= x2 –(√2)x + (1/3)

= 3x2-3√2x+1

3. If the zeroes of the quadratic polynomial ax2+bx+c, c≠0 are equal, then

 

(a)c and b have opposite signs

(b)c and a have opposite signs

(c)c and b have same signs

(d)c and a have same signs

Answer: (d)

Explanation:

For equal roots, discriminant will be equal to zero.

b2 -4ac = 0

b2 = 4ac

ac = b2/4

ac>0 (as square of any number cannot be negative)

4. The degree of the polynomial, x4 – x2 +2 is

 

(a)2

(b)4

(c)1

(d)0

Answer: b

Explanation: Degree is the highest power of the variable in any polynomial.

5. If one of the zeroes of cubic polynomial is x3+ax2+bx+c is -1, then product of other two zeroes is:

 

(a)b-a-1

(b)b-a+1

(c)a-b+1

(d)a-b-1

Answer: (b)

Explanation: Since one zero is -1, hence;

P(x) = x3+ax2+bx+c

P(-1) = (-1)3+a(-1)2+b(-1)+c

0 = -1+a-b+c

c=1-a+b

Product of zeroes, αβγ = -constant term/coefficient of x3

(-1)βγ = -c/1

c=βγ

βγ = b-a+1

6. If p(x) is a polynomial of degree one and p(a) = 0, then a is said to be:

 

(a)Zero of p(x)

(b)Value of p(x)

(c)Constant of p(x)

(d)None of the above

Answer: (a)

Explanation: Let p(x) = mx+n

Put x = a

p(a)=ma+n=0

So, a is zero of p(x).

7. Zeroes of a polynomial can be expressed graphically. Number of zeroes of polynomial is equal to number of points where the graph of polynomial is:

(a)Intersects x-axis

(b)Intersects y-axis

(c)Intersects y-axis or x-axis

(d)None of the above

Answer: (a)

8. A polynomial of degree n has:

 

(a)Only one zero

(b)At least n zeroes

(c)More than n zeroes

(d)Atmost n zeroes

Answer: (d)

Explanation: Maximum number of zeroes of a polynomial = Degree of the polynomial

9. The number of polynomials having zeroes as -2 and 5 is:

(a)1

(b)2

(c)3

(d)More than 3

Answer: (d)

Explanation: The polynomials x2-3x-10, 2x2-6x-20, (1/2)x2-(3/2)x-5, 3x2-9x-30, have zeroes as -2 and 5.

10. Zeroes of p(x) = x2-27 are:

(a)±9√3

(b)±3√3

(c)±7√3

(d)None of the above

Answer: b

Explanation: x2-27 = 0

x2=27

x=√27

x=±3√3


11. The zeroes of the quadratic polynomial x2 + 99x + 127are

(A) both positive                                            

(B) both negative

    (C) one positive and one negative                 

    (D) both equal

    Answer: (B)

    CBSE Class 10 Maths MCQs Chapter 2 Polynomials

    12. If the zeroes of the quadratic polynomial x2 + bx + c , c ≠ 0 are equal, then

    (A) c and a have opposite signs

    (B) c and b have opposite signs

    (C) c and a have the same sign          

    (D) c and b have the same sign

    Answer: (C)

    CBSE Class 10 Maths MCQs Chapter 2 Polynomials

    13. The number of polynomials having zeroes as –2 and 5 is

    (A) 1                                                                     

    (B) 2

    (C) 3                                                                      

    (D) more than 3

    Answer:  (D)

    CBSE Class 10 Maths MCQs Chapter 2 Polynomials

    14. The degree of the polynomial (x + 1)(x2 – x – x4 +1) is:

    (A)2                                                      

    (B) 3

    (C) 4                                                      

    (D) 5

    Answer:  (D)

    Explanation: Since the highest degree variable in first bracket is x and in second bracket is x4 on multiplying x with x4.the highest power we obtain is 5.

    15. If the zeroes of the quadratic polynomial x2 + (a + 1)x + b are 2 and –3, then

    (A) a = –7, b = –1                                                             

    (B) a = 5, b = –1

    (C) a = 2, b = – 6                                                               

    (D) a = 0, b = – 6

    Answer:  (D)


    16. Given that one of the zeroes of the cubic polynomial ax3 + bx2 + cx + d is zero, the product of the other two zeroes is

    (A) –c/a                                                                               

    (B) c/a

    (C) 0                                                                                      

    (D) 3

    Answer:  (B)

    CBSE Class 10 Maths MCQs Chapter 2 Polynomials

    17. If one of the zeroes of the cubic polynomial x3 + ax2 + bx + c is –1, then the

    Product of the other two zeroes is

    (A) b – a + 1                                       

    (B) b – a – 1

    (C) a – b + 1                                       

    (D) a – b –1

    Answer: (A)

    CBSE Class 10 Maths MCQs Chapter 2 Polynomials

    18. If one of the zeroes of the quadratic polynomial (k – 1)x2 + kx + 1 is –3, then the value of k is

    (A) 4/3                                                                 

    (B) – 4/3

    (C) 2/3                                                                 

    (D) – 2/3

    Answer:  (A)

    CBSE Class 10 Maths MCQs Chapter 2 Polynomials

    CBSE Class 10 Maths MCQs Chapter 2 Polynomials

    20. The value of p for which the polynomial x3 + 4x2 –px + 8 is exactly divisible by (x – 2) is: 

    (A) 0                                                                                     

    (B) 3

    (C) 5                                                                                      

    (D) 16 

    Answer: (D)

    CBSE Class 10 Maths MCQs Chapter 2 Polynomials

    21. If sum of the squares of zeroes of the quadratic polynomial 6x2 + x + k is 25/36, the value of k is: 

    (A) 4                                                                                     

    (B) – 4

    (C) 2                                                                                      

    (D) – 2

    Answer:  (D)

    CBSE Class 10 Maths MCQs Chapter 2 Polynomials

    22. If α and β are zeroes of x2 – 4x + 1, then 1/α + 1/β – αβ is 

    (A) 3                                                                     

    (B) 5

    (C) –5

    (D) –3 

    Answer:  (A)

    CBSE Class 10 Maths MCQs Chapter 2 Polynomials

    23. If (x + 1) is a factor of x2− 3ax +3a − 7, then the value of a is: 

    (A) 1                                                                     

    (B) –1

    (C) 0                                                                      

    (D) –2 

    Answer: (A)

    CBSE Class 10 Maths MCQs Chapter 2 Polynomials

    24. If one of the zeroes of a quadratic polynomial of the form x2 + ax + b is the negative of the other, then it

    (A) has no linear term and the constant term is negative.

    (B) has no linear term and the constant term is positive.

    (C) can have a linear term but the constant term is negative.

    (D) can have a linear term but the constant term is positive

    Answer: (A)

    CBSE Class 10 Maths MCQs Chapter 2 Polynomials

    25. If α, β are zeroes of x2 –6x + k, what is the value of k if 3α + 2β = 20? 

    (A)–16                                                 

    (B) 8

    (C) 2                                                                      

    (D) –8 

    Answer: (A)

    CBSE Class 10 Maths MCQs Chapter 2 Polynomials


    Monday, 2 November 2020

    Triangles



    1. If the sides of a triangle are 3 cm , 4 cm and 6 cm long , determine whether the triangle is right angled triangle​


    2. The area of an isosceles right triangle whose equal side is 24cm , is ....


    3. 

    Longest side of a right-angled triangle is 9 cm long and the other side is 6 cm. What will be the length of the third side?

    4. Prove that the area of triangle ABC is irrational. where the hypotenuse side is 4 cm and adjacent side is 2 cm​ ?

    5. One of the two equal angles of an isosceles triangle measures 55°. Determine the other angles.

    6. The perimeter of a triangle is 24 cm. Two of its sides are 8 cm and 9 cm. Find the length of its third side.

    7. Each side of a ∆ is one third of its perimeter. What kind of triangle is this?

    8. One of the acute angles of a right triangle is 48°. Find the other acute angle.


    9.

    If in a triangle LMN:

    (a) ∠L = 80°, ∠M = 50°, find ∠N,

    (b) ∠M = 60°, ∠N = 60°, find ∠L,

    10. The angle of a triangle is in the ratio of 2: 3: 4. Find the measure of each angle of the triangle.